Category: Accessoarer

Vad är tid?

Tid, är något som kan variera, vad som är lång tid, vad som är kort. Är man kissnödig, så känns fyra sekunder som en evighet. För en dödsdömd kan en timme gå snabbare än en blinkning. Tid är olika, eller uppfattas olika, beroende på vem man frågar.

Så vad är tid?

Frågan i sig kan kännas märklig och knepig och frågar man inte så får man inte reda på det. Alla vet väl vad tid är, men går det att besvara frågan på vad det egentligen är? Tid finns ofta även i ordspråk, citat och saker man säger. Tiden läker alla sår, tid är pengar, tiden står still, tiden springer ifrån en och så vidare.

Men vad är då tid? En sekund definieras som 9 191 631 000 770 svängningar i ämnet Cesium 133. Men spelar det roll? Fanns inte tiden innan klockan fanns? Alla klarade sig bra även då, man åt lunch, när solen passerat dasstaket och middag när det fanns en fot lång stubbskugga. En del ser tiden som en rörelse att det hela tiden går framåt. Det finns även de som ser tiden i cirklar.

Biskop Olsham löste gåtan med tid, på 1500-talet. Han var en engelsman, en mycket punktlig sådan. Han åt lunch klockan 11 och middag klockan 17. Så varje gång det började suga i magen, så ställde han om matsalsuret på nån av dessa tider! Smart, eller hur?

Många låter klockan styra över sitt liv, men vi kanske borde låta vårt liv styra över klockan istället?

Namn

Cross-Body ett sådant där uttryck eller namn som kan betyda olika saker även om det mest används för att beskriva olika typer av väskor eller annat som man kan förvara saker i. Och det ordet betyder i det sammanhanget med väskor att man kan bära de på två olika sätt.  Dels kan man bära den i handen som man brukar göra med väskor, och så kan man hänga den över axeln. Och då även tvärs över kroppen. Så märkligare än så är det inte.

Märkas

Precis som man brukar ringmärka djur som fåglar brukar även människor ha en förkärlek för att märkas. Inte märkas som i synas utan märkas som ringmärkning. Nu brukar man förstås inte kalla det för att man blir ringmärkt, utan i första steget säger man förlovad. Och som en bekräftelse på att man är upptagen så trär man på en förlovningsring på fingret. Men i praktiken är det en form av märkning, som säger håll er borta jag är förlovad och har för avsikt att gifta mig någon gång.  Och precis som med fåglarnas ringar kan man spåra vem den tilltänkta är genom att titta inne i ringen. För fåglar syns det utanpå.

Theme by RoseCityGardens.com