Vad är tid?

Tid, är något som kan variera, vad som är lång tid, vad som är kort. Är man kissnödig, så känns fyra sekunder som en evighet. För en dödsdömd kan en timme gå snabbare än en blinkning. Tid är olika, eller uppfattas olika, beroende på vem man frågar.

Så vad är tid?

Frågan i sig kan kännas märklig och knepig och frågar man inte så får man inte reda på det. Alla vet väl vad tid är, men går det att besvara frågan på vad det egentligen är? Tid finns ofta även i ordspråk, citat och saker man säger. Tiden läker alla sår, tid är pengar, tiden står still, tiden springer ifrån en och så vidare.

Men vad är då tid? En sekund definieras som 9 191 631 000 770 svängningar i ämnet Cesium 133. Men spelar det roll? Fanns inte tiden innan klockan fanns? Alla klarade sig bra även då, man åt lunch, när solen passerat dasstaket och middag när det fanns en fot lång stubbskugga. En del ser tiden som en rörelse att det hela tiden går framåt. Det finns även de som ser tiden i cirklar.

Biskop Olsham löste gåtan med tid, på 1500-talet. Han var en engelsman, en mycket punktlig sådan. Han åt lunch klockan 11 och middag klockan 17. Så varje gång det började suga i magen, så ställde han om matsalsuret på nån av dessa tider! Smart, eller hur?

Många låter klockan styra över sitt liv, men vi kanske borde låta vårt liv styra över klockan istället?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Theme by RoseCityGardens.com